De Maandag Dip

Hästens Bathrobe

Ken je dat gevoel? Je ligt op zondag avond in je bed. Het licht gaat uit en je kijkt nog even televisie – ik ben zo’n persoon die gewoon nog even tv móet kijken voordat ik aan mijn schoonheidsslaapje kan beginnen. Geen televisie in je slaapkamer is natúúrlijk veel beter. Alweer reclame.. Je besluit om niet te wachten en zet ook de televisie uit. Wijs besluit. De kamer is donker. Je doet je ogen dicht maar weet dat je niet meteen zult inslapen. Gedachten spoken door je hoofd. Je ogen springen weer open. Morgen weer maandag…

Hästens Bathrobe

Als je aan iemand in mijn omgeving vraagt wat mijn meest verschrikkelijke dag van de week is, zullen de meesten wel weten welke dit is. Maandag. Zonder twijfel. Ik haat niet veel, maar de maandag is voor mij een verschrikkelijk begin van de week. En daar zeur ik graag over. Op maandag. Als ik de social media posts op mijn minst favoriete dag van de week mag geloven, ben ik niet de enige..

Hästens Bathrobe

Het begint al op zondagnacht. Ik wil graag slapen maar het lukt niet. Ook hier schijn ik niet de enige in te zijn. Hoe komt dat? Het schijnt te liggen aan een zogenaamde ‘sociale jetlag’. Ja echt, het bestaat. We zijn de hele week gewend aan ons ritme en het weekend schopt deze vaak door de war. Vrijdagavond doen we gezellig een borrel na het werk en kijken we tot laat televisie of een film. Zaterdag hebben we verjaardagen, stapavondjes en liggen we steevast later in bed dan doordeweeks. Ook slapen we langer uit in het weekend dan normaal gesproken en maakt dit onze biologische klok volledig van slag.

Hästens Bathrobe

Met als resultaat een hoofd wat niet wil slapen waardoor je ruimte hebt om te piekeren over alle to-do lijsten die maandag ochtend op je bureau liggen wachten. Om nog maar te zwijgen over de deadlines die je moet halen – je deze week écht gaat starten met een gezonde voeding en een strak sport regime van minstens drie maal per week. Want na dit weekend kun je niet meer terug. Je loopt je agenda van de komende week nog even na en bedenkt wie er jarig zijn. Niet vergeten. Herkenbaar? Mijn conclusie, we hebben stress.

Hästens Bathrobe

Stress is de hoofdoorzaak van slapeloosheid, dus ook op zondag. Door slapeloosheid op zondag sta je vermoeider naast je bed op maandag. Waardoor je de maandag zwaar tegemoet gaat en meerdere  kopjes – zeg maar gerust bakken vol – koffie nodig hebt om te overleven. Nu de meest belangrijke vraag, hoe ga je dit tegen?

Hästens Bathrobe

Om te voorkomen dat zondagnacht voorbij kruipt waardoor je steevast de tijd hebt om te piekeren, kun je het best de zondag actief beleven. Maak bijvoorbeeld een stevige wandeling in de buitenlucht. Eet vooral niet te vroeg en teveel (!!) Hierdoor ben je namelijk geneigd om laat in de middag nog een dutje te doen waardoor je zondagnacht moeilijker in slaap valt.

Voordat je naar bed gaat kun je het best een half uurtje inplannen om alle gedachten en stressfactoren op te schrijven. Zo schrijf je alles van je af en zal je doen inzien dat je op zondagavond niets kunt veranderen aan deze situaties. Mediteren kan hier ook zeker bij helpen, maar daar ben ik nog een beginneling in. Zorg ook dat er maandag iets leuks op het programma staat, al is het maar die gezonde voeding wat je kunt inkopen. En ga natuurlijk liggen in je favoriete slaaphouding.

Hästens Bathrobe

Of deze oplossingen ook voor mijn verknipte relatie met de maandag werken? Ik ben bang van niet. Ik bereid me zelfs voor op de minst productieve werkdag op maandag 26 oktober. Dit schijnt volgens wetenschappers te komen door de winter dip waarin velen van ons zich dan bevinden. Ik zelf  natuurlijk niet – ik heb alleen last van de maandag dip ;-)..

Heb jij ook moeite met de maandag?

Negligé by Hästens
Bathrobe by Hästens
Location by Stempels in Haarlem
Photos by Renée Streefkerk Photography

Comments

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

error: Content is protected !!