Estonia here we come !!

Estonia Air

Terwijl we over het IJsselmeer vliegen bedenk me dat mijn tijd beter gevuld kan worden door alvast een nieuwe bericht te schrijven. Helaas doet mijn website het niet altijd op mijn IPad en heb ik geen laptop meegenomen. Tijdens mijn reis kan ik dus niets anders posten dan foto’s op mijn Instagram. Ojee, dat wordt afkicken!

Helaas.. Maar misschien ook wel goed. Ik ben namelijk de laatste tijd zo veel bezig met schrijven en dingen bedenken voor op mijn site. Een keertje helemaal niets is ook wel verfrissend. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om maar te pas en te onpas je telefoon voor je neus te houden. Ik doe er zelf ook aan mee, geef ik eerlijk toe, maar echt goed is het niet. Ik hoor steeds vaker opmerkingen van bv. vrienden dat wanneer ze naast elkaar zitten, zelfs naar elkaar appen, of in dezelfde groepsapp. We lachen erom maar eigenlijk te gek voor woorden natuurlijk !!

Laatst zag ik via Facebook, daar heb je het al ‘via Facebook’, een foto voorbij komen van een restaurant waar een krijtbord buiten stond met de tekst: “verboden voor social media, hier praten wij gewoon met elkaar.” Dat is toch best bizar, een restaurant die hun gasten daarop moet attenderen, om normaal met elkaar te communiceren ipv naar de achterkant van elkaars smartphone te turen. Zó ver zijn we al met zijn allen gezonken. We zijn niet eens meer in staat om te bedenken, of eigenlijk onszelf in de hand te houden, om niet die telefoon tevoorschijn te halen maar gewoon een normaal ouderwets gesprek te voeren. Met woorden die je uitspreekt en waar je eerst over nadenkt een paar seconden (doet overigens ook niet iedereen) voordat ze werkelijkheid worden en je ze een klank geeft, een toon waarop je het zegt en erover nadenkt hoe het overkomt op de ander. Waar er nog ruis voorkomt die het gesprek belemmert en waardoor je jezelf beter moet uitleggen met wat je precies wil zeggen en bedoeld, een écht gesprek.

Want via social media is die hele controle er niet meer, tenminste niet bij jezelf. Je geeft die eigenlijk uit handen. De ander waar je het gesprek aan schrijft of die je post leest, geeft er zelf een idee en een gevoel aan. Het ligt ook maar net aan wat voor dag en bui diegene heeft, of hoe die persoon is. Een onzeker persoon zal zich vaker aangesproken voelen, en ook persoonlijk. Want wees eens eerlijk: Hoe vaak hebben we niet dat we iets helemaal verkeerd of persoonlijk opvatten van wat we lezen op FB of whatsapp? Nou ik wel.. Ik heb zelfs met mijn vriendinnen afgesproken dat wanneer we denken dat iets raar overkomt op bijvoorbeeld whatsapp, we elkaar vragen of het ook zo bedoeld is?

Daar staan we niet bij stil, hoe iets daadwerkelijk overkomt via social media. Bedoelen we een bepaald persoon ergens mee, of spreken we iemand aan op zijn/haar gedrag terwijl we het niet zo willen laten overkomen? Misschien komt het omdat ik de laatste tijd extra veel schrijf, en niet dat ik zo erg nadenk over wát ik schrijf, maar wel over hoe ik het schrijf. Het is natuurlijk belangrijk dat ik mijn mening geef, maar niet kwetsend of vervelend laat overkomen. Iedereen moet de vrijheid hebben en voelen om te zijn wie hij/zij is. Ook ik. Daarom vraag ik mezelf vaker af, en vooral bewuster, of ik hetgeen wat ik post of schrijf ook in lijfelijk persoon op die manier zou omschrijven of zeggen?

Want laat ik heel bewust schrijven; ik wil natuurlijk dat jullie op mijn social media kanalen blijven kijken en lezen met veel plezier. In de toekomst zal dit aspect van social media alleen maar groter en erger worden, en als niemand zich bewust word van de impact.. Tjah, dan praten onze kinderen of kleinkinderen over 20 jaar niet eens meer met elkaar.. Krijgen ze les in social media ipv Nederlandse taal? Staan er robots in alle restaurants en winkels, of erger zelfs: er is geen eens meer de behoefte aan een sociale ontmoetingsplek, die is namelijk op internet te vinden !! Winkels zijn overbodig, want je koopt alles via internet en je pakketten worden afgeleverd via drones.

In die wereld wil ik niet leven, geef mij maar het bakkie koffie die ik net gedronken heb ik de vertrekhal, met honderden mensen om me heen die met elkaar praten. Het geluid van pratende mensen door heel Gate B23. Dat vind ik toch een stuk prettiger, en daarom leg ik mijn IPad nu weg. Want ik ga genieten van mijn vlucht, Estonia here we come !!

Passport

Comments

Comments

One Thought on “Estonia here we come !!

  1. Ineke on 11 oktober 2014 at 09:18 said:

    Geniet van je weekend. Weer eens super geschreven. Een pakkende onderwerp!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

error: Content is protected !!