Fobieën waar alleen een bruid last van heeft

Anouschka Rokebrand

Al een paar dagen heb ik niets geschreven op mijn blog. Deels een experiment; of is het een trend dat bloggers even een time-out nemen of zelfs helemaal ermee stoppen omdat ze het ‘neppe wereldje’ zat zijn? En anderzijds noodgedwongen omdat het nu écht begint op te schieten en mijn agenda uitpuilt met ‘things to do’ voor onze bruiloft. Na de feestdagen hebben we nog maar vijf maanden te gaan. Of de stress al begint toe te slaan? Dat valt op zich wel mee, maar andere kwalen spelen wel een rol…

Ik heb in de maanden van voorbereidingen – waar ik me dus middenin bevind – ontdekt dat ik een angst heb. Ik heb er wel meer, maar deze is toch zeer nadrukkelijk aanwezig. En hoewel ik deze afwijking al had, is deze zich als een razende aan het ontwikkelen sinds ik een aanstaande bruid ben geworden. Oké, hier komt het. Ik heb de angst om té snel een keuze te maken en daardoor andere alternatieven mis te lopen. En heel letterlijk dus met bijvoorbeeld de schoenen, wil ik deze niet ‘mislopen’ en oriënteer ik me suf op internet en pin ik me gek op Pinterest om vervolgens geen keuze te willen maken omdat er ergens op deze wereldbol wellicht een betere – mooiere of fijnere schoen te vinden is.

Anouschka Rokebrand

Je raadt het al, dit fenomeen is niet alleen actief bij de aankoop van mijn bruidsschoenen. Het is als een rode draad door mijn periode als aanstaande bruid aanwezig. Gelukkig ben ik niet de enige. Tenminste, het heeft een benaming dus mag ik ervan uit gaan dat ik niet de enige ben? Deze vorm van angst of fobie heet ‘decidofobie’. Mensen met deze fobie hebben een angst om besluiten te nemen. Hoe kom je eraan? Geen idee. Hoe kom ik er vanaf?

Het begint al toe te slaan als ik een afspraak moet maken met mijn ceremoniemeester en tevens beste vriendin. Een simpele en vooral erg leuke vraag als ‘wanneer gaan we shoppen voor je bruidsjurk?’, roept bij mij allerlei uitroeptekens en paniek op. Want, stel je nou voor dat ik meteen een beslissing moet nemen over welke jurk ik ga dragen op mijn bruiloft? Dat wil ik niet. Ik wil mijn beslissing niet nemen, tenminste; nog niet.

Anouschka Rokebrand

Dan is er nog een tweede probleem. Hoewel het als zogenaamde ‘fashionblogger’ lijkt alsof ik de nieuwste kleding en duurste accessoires draag en ik op een woensdagmiddag zomaar een tas van duizenden euro’s meeneem als koopje van de week, is in werkelijkheid het omgekeerde het geval. In mijn leven heb ik maar weinig dure uitgaven gedaan. Een van de duurste dingen die ik ooit zelf heb gekocht is het apparaat waar ik uren op tik en het beginsel van mijn blog – mijn Macbook. Maar denk nu niet dat ik deze binnen een dag gekocht heb. Na het wekenlang sparen heb ik er maandenlang over gepraat en zeker drie keer wezen kijken om uiteindelijk door aandringen van mijn verloofde er toch maar voor gekozen om de geweldig mooie laptop te kopen van mijn spaarcenten.

Naast de angst om een beslissing te nemen heb ik dus ook een fobie gecreëerd voor het uitgeven van een grote som geld. Dan wordt het maken van beslissingen ineens een gradatie moeilijker. De angst voor geld wordt ook wel ‘chermatofobie’ genoemd. Of het echt angst voor geld is dat lijkt me niet, maar het uitgeven ervan is vooral een ding.

Anouschka Rokebrand

Nu vraag je je misschien af, wat heeft het één met het ander te maken? Wanneer je ooit getrouwd bent of toevallig zelf middenin de voorbereidingen zit van een bruiloft, begrijp je dat er heel veel beslissingen gemaakt moeten worden. Wil je bloemen? Welke bloemen? Welke kleur bloemen? Hoeveel bloemen? Waar wil je de bloemen?  En denk maar niet aan een boeketje van de bloemist of plaatselijke bloemenhandel. Voor iedereen die nog nooit te maken heeft gehad met een bruiloft, ik geef je alvast één tip; plak bij je budgettering aan alle prijzen een extra nul of zelfs meerdere nullen, want dat er grote uitgaven gaan komen is een ding wat zeker is.

De combinatie van deze twee fobieën, die heel fijn tot uiting komen in de meest spannende periode van mijn leven, brengen een perfecte timing met zich mee – NOT. Agh, met een paar blogs als schrijftherapie kom ik deze fase wel door. Als mijn ‘gamofobie’ maar niet op speelt vlak voor de ceremonie, ook wel bekend als; ‘angst om te trouwen’ ;-)..

Photography by Anouschka Rokebrand
Flowers by Redwhitebluepink
Stationary by Stijlvolle Trouwkaarten

Comments

Comments

2 Thoughts on “Fobieën waar alleen een bruid last van heeft

  1. anoniempje on 6 februari 2016 at 18:54 said:

    Oh my god… Zo herkenbaar. In de tweede bruidswinkel onder lichte “enthousiaste druk” van de aanwezigen meteen een beslissing gemaakt en een jurk gekocht. En nu is de paniek x 1000 aanwezig. Twijfels… heb ik wel de juiste keuze gemaakt, was er geen betere jurk, vond ik hem wel ECHT geweldig… pfff wordt er gek van. In paniek de bruidsmodezaak gemaild en heb 2 weken de tijd om eventueel een andere uit te kiezen. Maar ik denk dat die twijfel blijft en gewoon bij me hoort. Waarschijnlijk tot het definitief vast ligt. Dat was idem dito met het zoeken naar een locatie. Zucht… Ik ga maar even proberen te ontspannen en erop vertrouwen dat ik een juiste keuze heb gemaakt.

  2. erwinwols on 21 december 2015 at 14:50 said:

    super leuk geschreven stukje Meg ! wist eigenlijk nooit dat je zo veel fobieen hebt , ik zal er dan ook nog wel een paar hebben Haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

error: Content is protected !!