Maiasmokk

In de straten van Tallinn vindt je de ene na de andere souvenir shop. Aanstekers met plaatjes van de oude stad, kaarten met ‘greetings from Tallinn’ en de eigenlijk Russische kleurrijke Matryoshka poppetjes (die veelste duur zijn) verwelkomen je in elke winkel. De souvenir shops worden afgewisseld met winkels vol ‘Amber’, hoewel wij dachten dat dit typisch ‘Ests’ is, komt de geel/oranje steen oorspronkelijk uit Litouwen. Amber word wel gevonden in Tallinn, maar heel zelden ! De winkels liggen er vol van, dus de voorraad in Litouwen liegt er niet om.. 

 

Matryoschka

 

Ook hun lokale drank kun je overal kopen: ‘Vana Tallinn’, likeur van 45% alcohol met kruiden en sinaasappel smaak. Too strong for me to handle! Alcohol is erg goedkoop en ook daarom is Estland een geliefde stad voor toeristen vanuit het dure Scandinavië. Verder zie je ontzettend veel souvenirs gemaakt van wol: gebreide truien, sjaals, handschoenen, en mutsen. Nu heb ik een klein neefje die gek is van schapen, dus een klein schaapje komt mee in mijn koffer naar Nederland. Speciaal voor zijn schapen kamer ! Maarrrr Tallinn staat vooral bekend om hun chocolade en marsepein.

Na heel wat gestruind te hebben in de stad, krijg je natuurlijk wel trek. Middenin het centrum stond dan ook een heel leuk cafeetje waar ik naar binnen ben gegaan. Het bleek het oudste café van Tallinn te zijn, genaamd ‘Maiasmokk’, oftewel ‘Zoete Kauw’.  Het cafe bestaat in deze originele vorm al vanaf 1864. In het cafe kun je een uitgebreid assortiment van handgemaakte gebakjes, broodjes en marsepein eten. Allemaal gemaakt in dit cafe, wat inmiddels ook een marsepein museum is. Het gebouw was namelijk lang geleden de productie plaats van marsepein, en is sinds 2007 terug gebracht naar deze historische plek in de vorm van een museum. Je kunt hier de geschiedenis van marsepein ontdekken en echte master chefs aan het werk zien met deze zoete lekkernij. Zelf had ik meer trek in een broodje en mijn bestelde croissantje met verse zalm smaakte heerlijk! Verser kun je het volgens mij niet krijgen. Ze verkopen ook chocolade in pakketten die je meteen kunt inslaan om mee naar huis te nemen als wel een origineel Tallinn’s souvenier.

 

Maiasmokk

 

 

Maiasmokk binnen

 

 

Fresh salmon

 

 

Maiasmokk binnen

 

Normaal wil ik overal winkelen, nu was dat hier ook wel het geval, maar leent de stad zich hier niet voor. Hier zou ik Tallinn ook niet echt voor aanraden. Je hebt wel een aantal shopping malls; de modernere met winkels en merken die overal bekend zijn. Bijvoorbeeld de H&M, Bershka, River Island (hebben ze toch weer andere dingen hangen dan hier in NL) Een bekend warenhuis is bijvoorbeeld: ‘Stockmann’, en is vergelijkbaar met onze ‘Bijenkorf’. Het grappige was dat het moment dat wij Tallinn bezochten hun ‘3 dwaze dagen’ begonnen waren en hun kleur ook geel is. Wellicht een gevalletje van ‘beter goed gestolen…’ Maar ik vond het gewoon zonde om hier mijn tijd mee te vullen, ik loop veel liever door de smalle straatjes en oude steegjes. Genietend van de mooie sfeer. De gebouwen zijn allemaal zó oud, versleten maar tegelijkertijd prachtig doordat de historie te voelen is in elke steen van de muur. Elk pand heeft een andere kleur, maar vooral pasteltinten (wat ik echt mooi vind). Een perfect decor voor foto’s.

Omdat Estland lange tijd onderdeel geweest is van Rusland, zie je dit nog zeker terug in het straatbeeld. De kleding winkels die in vooral de hoofdstraat gevestigd zijn, bestaan vooral uit winkels waarvan de etalages gevuld zijn met paspoppen gehuld in bont. En dat is geen ‘faux fur’.. In de winter kan het hier wel -25 worden, en ik moet zeggen dat de 10 graden dit weekend al erg koud aan voelden. De dames in Tallinn zijn dan ook vaak te zien in een chique poncho, met bontkraag en al. Dit is dan wel de rijkere tak van deze stad, gezien de originele bewoners het niet breed hebben, en de economie in Rusland en omgeving natuurlijk ook niet om naar huis te schrijven is..

Zelf heb ik ook een bontjasje gepast van mijn geliefde merk Michael Kors in het warenhuis Stockmann, wat vinden jullie ervan?

Animal-Print Faux-Fur Peacoat by Michael Kors $295,-  : Buy this faux fur jacket

MK bontje

Comments

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

error: Content is protected !!