Midzomerfeest

DSC_0559RSP

Waarschijnlijk ben je van niets bewust, vandaag is het een heerlijke zondag. Niets bijzonders? Oja, het is Vaderdag in Nederland. Dus een ontbijtje bij paps op bed brengen mag je niet vergeten – mits je nog thuis woont – of in de middag even langs voor een kop koffie en een knuffel aan die liefste vader van de hele wereld (onee, die heb ik al). Maar meer dan dat is er vandaag niet aan de hand. Of wel? Jazeker – het is vandaag, 21 juni, de langste dag van het jaar. Ik hoor je denken:  Meer tijd om te snoezen in bed en mijn favoriete Netflix serie aan te zetten..

DSC_0645RSP

Die gedachte zou ik ook hebben, gezien wij in ons land weinig tot niets vieren aan deze langste en tevens eerste dag van de zomer. Ik bedoel, het is niet dat er ineens 30 uur in deze dag gestopt zijn? Hoewel ik daar wel een voorstander van ben, vooral in het weekend. Nee, het heeft uiteraard te maken met hoe lang het licht is. Deze langste dag valt altijd rond 21 juni en is soms een dag of twee eerder.

Vandaag is het 16 uur en 31 minuten licht, schemer niet meegerekend. Omdat wij in zo’n klein landje leven is er weinig van te merken, hoewel er tussen Groningen en Limburg een half uur verschil kan voorkomen (!!) Wat toch weer een aflevering van mijn nieuwste verslaving op Netflix is: ‘Weeds’ – echt een aanrader by the way..

Wel een leuk feitje is dat om exact 16.38 de ‘zonnewende’ plaatsvind in Nederland, dit betekend kortweg dat de zon recht tegenover de aarde staat geparkeerd en hierdoor wordt het op de noordpoolcirkel niet donker. Alsof we een grapje uithalen door het licht nog even langer aan te houden… Wist je dat dit licht enkele nachten (!!) niet uit gaat in o.a. noordelijke gedeelten van Finland, Noorwegen, Alaska, Rusland en Zweden?!

DSC_9899RSP

Wat ik bijzonder vind om te horen is dat men bijvoorbeeld in Zweden een enorm feest van deze gebeurtenis maken. Het hele weekend is het land in feest stemming en is het te vergelijken met de kerstdagen qua spanning en sensatie. Het Midzomerfeest wordt op de vrijdag avond gevierd. Zoals het hoort bij een familie feest komt iedereen bij elkaar en zijn alle inwoners vrij gesteld van hun werkzaamheden.

Er wordt gedronken en natuurlijk zoals op elk familie feest – er wordt véél gegeten. Waar de kalkoen het boegbeeld is voor het Amerikaanse vrijheidsfeest Thanksgiving, eten de Zweden op het Midzomerfeest veel aardbeien, haring en aardappels. Lekkere combinatie ook.

DSC_0644RSP

Bij Kerstmis is een kerstboom niet weg te denken, dus staat ook tijdens het Midzomerfeest een boom centraal. Gezamenlijk wordt er een meiboom geplant en dansen de familieleden hier omheen. Dit ritueel heeft een belangrijke reden; het begin van de zomer inluiden en men gelooft hierbij dat het planten van deze boom vruchtbaarheid voor de akkers, vee en mensen betekend. Jonge meisjes plukken traditiegetrouw bloemen en leggen deze onder hun – waarschijnlijk blauw-wit geruitte – kussens. In de hoop hun toekomstige geliefde tegen te komen in hun droom.

DSC_0651RSP

Tegen al mijn single volgers wil ik dit laatste dus meegeven voor vanavond, pluk een bloemetje bij de buren en leg hem onder jouw kussen. Wie weet kom je die ware wel tegen. 1 tip; die prachtige pioenroos lijkt me geen goed idee maar neem vooral lavendel mee en je slaapt een stuk rustgevender… Zou jij dit Midzomerfeest ook in Nederland willen vieren? Ik stem voor !

Comments

Comments

Comments are closed.

Post Navigation

error: Content is protected !!