Wat ik op een Oktoberfest deed?

Oktoberfest Wasen

Wie had dat ooit gedacht, Meg naar een bier feest? De reacties van iedereen om mij heen waren dan ook niet anders dan verwacht. Natuurlijk wilden ze foto’s zien – op mijn blog – van o.a. mijn outfit. Compleet met een liter bier in elke hand. Vragen werden gesteld in het Duits en grapjes gingen over en weer. Of ik de polonaise ging lopen en waarom ons feest in Stuttgart was? Waarom niet München? Blijkbaar is deze laatste dé stad voor het grootste Oktoberfest. Laten we maar klein beginnen..

Oktoberfest

Een outfit scoren begon al vrij ver van te voren. Een dirndl is geen overbodige luxe, hoewel er genoeg rondliepen in een jeans met geblokte houthakkers blouse. Maar als je dan afreist naar Duitsland voor een bier feest hoort de originele kledij er ook bij. Een dirndl is de vrouwelijke klederdracht voor het jaarlijkse feest. De Duitse dames hebben er meerdere in hun kast hangen en zijn er gek op om te dragen. De échte exemplaren zijn van fluweel met kant en in allerlei kleuren verkrijgbaar. Vergis je niet, de échte dirndls kosten gerust boven de €200,-. Het draait natuurlijk vooral om de borstpartij dus de push up bh’s mochten mee de koffer in. Niet iedereen is zo goed bedeeld als de Duitse dames, laat ik maar zeggen..

Oktoberfest

De dirndls worden ook standaard gedragen met hakken, maar dat vonden wij iets te ver gaan voor 8 uur feesten. Blote benen of een lichte panty zijn ook een must. En natuurlijk mag een vlecht niet ontbreken in je haar! De beroemde lederhosen zijn uiteraard van leer en worden tegenwoordig ook door sommige dames gedragen. Wat ook z’n charme heeft. Onze outfit kochten we via www.partypakjes.nl en hadden we binnen een paar dagen in huis. Niet de beste kwaliteit, maar wat wil je voor €30,00. Ik zag ze net te laat bij de Xenos liggen, die hun winkels volledig in Oktoberfest stijl hadden ingericht. Hier kostten ze maar €12,00..

Oktoberfest

Hoewel het Oktoberfest, of Wasen zoals het in Stuttgart werd genoemd, lijkt om het bier te draaien heeft ook de kledij en samenhorigheid er grotendeels mee te maken. Ze zijn zo ontzettend trots op hun land en gewoonten dat er wordt uitgekeken naar deze samenkomst. Het feest duurt in totaal 2,5 week en wordt op een gigantisch terrein gehouden waar zo’n 7 tot 10 immense feesttenten staan opgebouwd en een bizar grote kermis. Om aan te geven hoe groot de kermis was, we hebben er drie keer rondgelopen en telkens zagen we weer een nieuwe achtbaan (!!) De opbouw van dit terrein duurt ongeveer een maand ..

Oktoberfest

Het Oktoberfest is zoals wij carnaval een beetje kennen en komt oorspronkelijk uit het Zuiden van Duitsland. Hoewel de Noordelijke gebieden graag afreizen naar het Zuiden om een graantje mee te pikken van het vooral gezellige feest. Het feest is in 1818 voor het eerst gevierd, toen Koning Wilhelm I en zijn vrouw Katharina de economie een boost wilden geven. Paardenraces en fok wedstrijden werden er toen gehouden, wat nu uitgegroeid is in een heel ander fok programma…

Oktoberfest

Ik had het niet verwacht, maar heb het heel erg naar mijn zin gehad. Ik ben van nature geen feestbeest of bierdrinker. Maar het programma zag er niet heel anders uit dan een beetje dansen, eten, rondlopen over het terrein en heel veel drinken. Toen de eerste bestelling (11 liter bier) gedaan werd heb ik gezellig mee gedaan met een eigen liter pul, wel radler moet ik eerlijk opbiechten. Dat ik er 5x langer over deed dan de gemiddelde Duitser om deze leeg te drinken is een klein detail. Het optillen van zo’n pul was gewoon een training op zich, pure gewicht heffen. Dat de bediening 11 liter bier in 1x aan onze tafel bracht was dan ook bijzonder waardig om te zien. Na die ene pul ben ik gauw overgegaan op wijn..

Oktoberfest

Qua sfeer en gezelligheid deed het feest me vooral denken aan onze Koningsdag. Alles draait toch om traditie, de oranje tompouce is hier de curryworst. Oranjebitter is hier het bier en onze oranje kledij compleet met Nederlandse vlag op onze wangen geschilderd zijn hier de dirndls en lederhosen. Het draait voornamelijk om de samenhorigheid en gezelligheid van een volk. Ik kan iedereen aanraden om dit eens mee te maken bij onze buren, zoals ik hen ook heb aangeraden om eens een Koningsdag te beleven. Één voordeel; bij ons duurt het maar één dag..

Comments

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

error: Content is protected !!